Paprikás kolompér - marhahússal
- 20 dkg marhahús
- 10 szem burgonya
- 2 fej hagyma
- 1 dl fehér száraz bor
- 1-1 marék (fagyasztott) zöldborsó és bébirépa
- 1 konzerv aprított paradicsom (amikor idénye van a paradicsomnak, 2-3 szem friss paradicsom)
- csipetke (1 egész tojás + liszt)
- 1 marék aprított petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma (pontosabban fokhagyma, ízlés szerint)
- fűszerek: só, bors, pirospaprika, kakukkfű, oregánó, majoranna.
1. Hagymát és a falatkákra vágott húst egyszerre tűzre dobjuk, olívaolajon megpirítjuk, közben bors, (teáskanálnyi) pirospaprika, kakukkfű és csipetnyi sót hozzáadjuk (a só nagy része később kerül bele).
2. Miután a hús kissé megpirult, a hagyma összefonnyadt, bort és annyi vizet hozzáöntünk, hogy éppen ellepje a húst. Mivel marhahús, kicsit puhulnia kell…
3. Amikor félig megpuhult a hús, az apróra vágott burgonyát hozzáadjuk, és vízzel felöntjük úgy, hogy kétujjnyira lepje el.
4. Jól megsózzuk, oregánót, majorannát hozzáadjuk.
- Miközben fő a burgonya, kikeverjük a csipetkét: egy egész tojáshoz csipet sót és annyi lisztet keverünk, hogy lágy tésztás állagot kapjunk, amit majd kanállal szaggathatunk.
5. Amikor majdnem puhaa burgonya, a fagyasztott zöldségeket és a paradicsomot hozzáadjuk, elég nekik pár perc, hogy megfőjenek.
6. Amikor még roppanós az összes zöldség, a tüzet elzárjuk. Ne főjenek túl a zöldségek!
7. Tűz elzárva, ekkor a csipetkét beleszaggatjuk. Piciket szaggatunk, mert a tészta feldagad a forró lében. Ha nem jön le a kanálról a tészta, mártsuk a kanalat a forró lébe!
8. Utolsó lépésként a fokhagymát belepréseljük, az aprított petrezselymet hozzáadjuk, jól megkeverjük, és kész is van, tálalhatunk!
- Ha túl leveses lett az étel, ne aggódj, másnapra – ha marad -, sűrűbb lesz, „paprikás krumplibb” állagú, és az ízek is tökéletesen összeérnek.
Jó étvágyat! :--)
Téma: Paprikás kolompér - marhahússal
Nincs hozzászólás.