Helloka! Csuda jól néz ki! Szabadna még egy tányérral?
Mediterrán tepsis zöldség
A lusta szakács eledele, pofonegyszerű elkészíteni, a zöldséges ételek Jolly Jokere. Ha nincs kedved főzni, vagy nem tudod, mit ennél, de valami finomra és egészségesre vágysz, íme, ezt mindig megsütheted, nem lehet megunni. Egészséges, csupa zöldség, könnyű, de laktató, ronda, és finom. A receptet egy tv- műsorban láttam, egy görög néni készítette vendégvárónak. Sokszor elkészítettem többféle zöldség variációval, de a legtökéletesebb az eredeti változat:
3 személyre elegendő:
- 1 cukkini
- 1 padlizsán
- 1 piros színű paprika (nem csípős)
- 2 fej hagyma
- 3 szál répa
- 4 szem burgonya
- 1 aprított paradicsom konzerv
- fűszerek: só, bors, majoranna, néhány szál friss rozmaring ágacska
1. A burgonyákat alaposan megmossuk, nem hámozzuk meg (csak akkor, ha már nagyon öreg), nagyobb hasábokra vágjuk, egy jókora tepsibe dobáljuk, és adunk neki jó 20 perc előnyt a sütőben a legmagasabb hőfokon.
- Azért tesszük be előbb a burgonyát a sütőbe, mert jóval több idő kell neki, mint a zöldségeknek. Ha egyszerre tennénk be őket, a zöldségek teljesen szétsülnének, mire elkészül a burgonya. Így viszont megmarad az ízük, és némi tápanyagtartalmuk, a répa puha, mégis roppanós lesz, a paprika ízes lédús, a rozmaring ágakról leválnak a levélkék, amik nagyban hozzájárulnak a fantasztikus ízű végeredményhez.
2. Ameddig a burgonya a sütőben teszi a dolgát, felaprítjuk a többi zöldséget -, amiket természetesen nem hámozunk meg. Ne legyenek túl aprók a darabkák!
3. Kb. 20 perc elteltével vékony kéreg keletkezett a burgonyán. Ekkor kiszedjük, hozzáöntjük a többi zöldséget, rádobáljuk a rozmaringágakat, sózzuk, borsozzuk, kis majorannát szórunk rá.
4. A legtetejére kerül az aprított paradicsom, ami az egész fogás zamatát adja majd, és némi olívaolajat cseppentünk oda, ahol nem éri a zöldséget a paradicsom.
5. Anélkül, hogy összeforgatjuk a tepsi tartalmát, lefedjük alufóliával, vissza a sütőbe, és kb. 220°C-on fél óráig sütjük. Amikor olyan "ronda", mint az alábbi képen, levesszük a fóliát, és adunk neki még 15 percet a sütőben, aztán jól megesszük.
Tipp:
- Ne válassz túl nagy méretű zöldségeket, mert túlságosan teli lesz a tepsid, és a zöldségek nem sülnek át szépen, nem érnek össze jól az ízek!
Jó étvágyat! :--)