Nagyon kezdő...
Régóta birizgálja a fantáziámat a magam termelte zöldség és fűszer. Persze csak konyhai méretekben. Olyan szép, amikor zöldell a párkány az illatos fűszerektől. Főzés közben pedig csak lecsippentek egy kicsit abból, amit épp megkíván a fogásom, akár a főzőműsorokban.
Márciusban bele is vágtam a konyhakertészkedésbe. Felszerelkeztem rengeteg féle maggal, eszközökkel, virágföldet hurcoltattam haza a férjemmel, és neki is láttam a palántázásnak. Egy szakkönyv utasításait követtem, ami hiába volt tele hasznos információval, kissé hiányosnak bizonyult a zéró kertésztudományomhoz.
- Első felvonás:
Sorra purcantak ki a palántáim az "első levélpár megjelenése után átültethető nagyobb cserépbe" utasítást követően. Meg amúgy is. Nem is értettem, hogy a cérnaszálnyi palántákat miért kell ide-oda rakosgatnom, de megcsináltam. Az átültetett egyedekből egy sem maradt életben. Biztos az sem segített, hogy lelkesen öntöztem őket.
Volt olyan növényke, amelyik eleinte szépen fejlődött, hamar kibújt, és azóta is csodásan fejlődik, viszont volt, amelyik alighogy elérte a 3 cm-es „kort”, kidőlt, mint a fa. Valószínűleg túllocsoltam őket. Hiába, szeretek virágot öntözni, és a szakkönyv nem tisztázta, hogy mennyi vizet adjak.
- Második felvonás:
Egy idő után rájöttem, hogy a fűszer bébik milliméteres levelei nem bírják el a víz súlyát, ezért a spriccelős öntözőt kicsit mellőznöm kell. Továbbá megfogadtam, hogy csak akkor adok vizet nekik, ha könyörögnek érte. Ez valószínűleg bejött, mert azóta minden kibújt növényem él. Ezt azért lekopogom, mert még mindig azt gondolom, hogy egy rizsültetvény jobban járna velem.
Néhány fűszer magva minden bizonnyal megijedt a túláradó gondoskodásomtól - ami ugye fordított arányban van a hozzáértésemmel -, ezért ki sem bújt, miután újravetettem őket. Nincs ötletem, hogy mit csináljak velük, mert annyi féle dolgot ír a szakirodalom… még nem leltem meg az igazi megoldást. Öntözzek, ne öntözzek? Napos vagy árnyékos helyen tartsam őket? Homokos talaj, tőzeges, keverék vagy valami más a jó?...
Néhány palántára egészen büszke vagyok. Kifejezetten jól néz ki például a paradicsom, koktélparadicsom, zsálya, a piros bazsalikom, pirospaprika, citromfű, és még valami, amiből kiszedtem a névtáblát, ezért fogalmam sincs, hogy micsoda, de a fejlődő levelek alapján valami petrezselyem féle lehet. Majd kiderül…